Wat is intuïtie, wat neem je er mee waar en hoe.

Je kunt je intuïtie zien als een manier van waarnemen. De bekende vormen van waarnemen kennen we van onze zintuigen: zien, horen, proeven, ruiken en tast. We nemen hiermee echter maar een deel waar van alles wat wat er aanwezig is. In vergelijking met honden is onze reuk beperkt en honden horen geluiden die wij niet kunnen horen. Wij kunnen ook geen verschillende soorten licht onderscheiden met onze ogen. In tegenstelling tot bijen kunnen wij ultraviolet licht niet zien.

We beschikken ook niet over alle zintuigen. Zo zijn er dieren die heel andere zintuigen hebben. Haaien voelen elektrische signalen met de zogeheten ampullen van Lorenzini (dit zijn elektroreceptoren in de huid van haaien en roggen waarmee ze elektrische velden waarnemen). De ratelslangen nemen temperatuur waar. Ze zien een warmtebeeld.

Je intuïtie is ook een zintuig. Elk mens heeft dit van nature en je kan er energie mee waarnemen. Er zijn ook dieren die energie waarnemen, bijvoorbeeld honden. Zij voelen de energie van hun baas en van andere honden en reageren daarop. De bekende hondenfluisteraar Cesar Millan werkt hiermee om het gedrag van honden (en hun baas) te corrigeren.

Radiogolven zien we ook niet en toch kunnen we met een hulpmiddel, de radio, naar muziek luisteren.

Bewust of onbewust neemt iedereen energie waar en wellicht heb je dit ook al eens ervaren. Je voelt de stemming van de ander, je voelt of de ander een eerlijk antwoord geeft of niet, je voelt of iets wel of niet goed is om te doen, of wat je precies wil. Dit wordt dan meestal in de vorm van voelen of weten uitgesproken. Bijvoorbeeld: ‘Ik wist gewoon dat ik die baan zou krijgen’, ‘Tijdens het gesprek voelde ik het verdriet van mijn vriendin’, ‘Ik voelde dat er meer aan de hand was’, ‘Het klonk zo aantrekkelijk maar ik wist dat ik het niet moest doen’.

Maar wat is dan die energie en van wie of wat kan je het waarnemen.

Het antwoord op deze vraag is dat alles energie is. Mensen, dieren, planten, zelfs stenen, lucht, etc, is energie die zich in een bepaalde vorm manifesteert.

Dat alles energie is leren we in de natuurkunde. Alle materie is opgebouwd uit atomen. Deze bestaan uit een kern van protonen en neutronen met daaromheen een wolk van elektronen. Tussen de kern en de elektronen die er omheen zwermen zit niet iets fysieks dat ze bij elkaar houd. Het is energie die het bij elkaar houdt.

Een ander aspect van energie is dat energie niet verloren gaat. Het kan wel worden omgezet. Neem eens als voorbeeld water. We nemen het waar als vloeistof en als we er energie aan onttrekken als ijs en als we er energie aan toevoegen als waterdamp. Het is allemaal water. Alleen de vorm verandert. Het feit dat we waterdamp niet kunnen waarnemen wil niet zeggen dat het niet bestaat.

De mens bestaan ook uit energie en kan dus ook niet verloren gaan. Na het overlijden gaat het leven verder in een andere vorm. Het lichaam wordt tot stof maar de energie (de ziel / de motor / het bewustzijn) leeft verder. We gaan verder als spirits in de spirituele wereld.

Met je intuïtie kan dus energie waarnemen. De meest bekende vormen van energie die je kan waarnemen zijn:

  1. De energie van andere personen;
  2. De energie van Spirits;
  3. Je eigen energie, je eigen ziel.

Sommige mensen zijn ook in staat om de energie van dieren, planten en bomen waar te nemen.

Hoe neem je de energie dan waar?

De energie waar die je waarneemt vertaalt zich in je geest (je mind) naar beelden, geluiden, gevoelens en ook geuren of smaken (je spreekt dan van helderhorend, helderziend,heldervoelend, helderruikend en helderproevend). Het vertaalt de waarnemingen op bijna dezelfde wijze als wanneer je waarneemt met je gewone zintuigen. Er is één extra manier waarop een waarneming die we niet kennen als één van onze gewone zintuigen. Dat is weten. Weten dat iets is wat het is. Weten zie je niet, je hoort het niet, je voelt het niet en je proeft of ruikt het niet. Het is er gewoon. Je bent dan helderwetend.

Hoe weet je nu of je waarneemt via je intuïtie of je gewone zintuigen?

Ondanks dat een waarneming via je gewone zintuigen en via je intuïtie zich op dezelfde manier in je geest naar voren komen moet er ook een verschil zijn. Anders zou je nooit weten met welk zintuig je iets waarneemt. Er is dan ook een (subtiel) verschil tussen waarnemen met je intuïtie of met je andere zintuigen. Dit subtiele verschil kan voor iedereen verschillend zijn. Door te leren en te oefenen leer je het te onderscheiden en leer je je voorkeur in je manier van waarnemen. Bij de een is dat meer voelen, de ander zien of weten of juist weer geur.

Toch is er wel wat algemeens over het verschil tussen een intuïtieve waarneming en een zintuigelijke waarneming te zeggen. Je intuïtieve waarnemingen vinden plaatst in momenten van stilte of. Tussen het denken door. Men zegt ook niet voor niets 'je eerste indruk is de beste'. Je denken heeft dan nog geen gelegenheid gehad om er zich mee te bemoeien. Als je denken er bij komt heb je een goede kans dat het een waarneming is vanuit je ego. Een intuïtieve waarneming kent geen weerwoord. Het komt binnen zonder allerlei overwegingen. Geen ja, maar.. of als ik nu.., etc. Er is geen interne dialoog, die heb je met je ego. Er is niets meer en niets minder dan alleen de waarneming.

Verder is een intuïtieve waarneming is vaak vluchtig. Vooral als begint in je intuïtieve ontwikkeling.

Als je bewuster met je intuïtie gaat werken en je er in gaat trainen ontstaat er ook verschil. Dat heeft te maken met jezelf afstemmen op de energie van de ander of op de spirituele wereld. Dit doe je door een (kleine) bewustzijn verschuiving bij jezelf te creëren waardoor je beter in staat bent om de energie waar te nemen.

 

Eenzaamheid als spirituele beoefening.
Thich Nhat Hanh on Compassionate Listening

De praktijk is in Amsterdam, Rijnstraat 197.

Statutair gevestigd te Muurvaren 22, 1441SM Purmerend. KvK: 66359945
To top
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline