De posities van waaruit wij waarnemen.

HOE NEEM JIJ WAAR?

vier posities
Je leven kan je vanuit meerdere posities waarnemen die iedereen wel zal herkennen. We noemen dit de waarneemposities of perceptuele posities. Binnen de traditionele psychologie en ook de NLP zijn er drie: vanuit jezelf, vanuit de ander en vanuit de waarnemer.

Vanuit de eerste positie neem je waar je vanuit jezelf. Je denkt, ziet, voelt en hoort vanuit jezelf. Je bent verbonden met jezelf en je praat in de ik vorm.
Vanuit de tweede positie neem je waar vanuit de ander. Je leeft je in de ander in, je verplaatst in de ander en neemt waar wat de ander denkt, ziet, voelt en hoort.
Vanuit de derde positie kijk je naar de andere twee alsof je buiten jezelf waarneemt en ziet wat de andere twee waarnemen. Je  overziet de situatie en neemt dit op een objectieve manier waar.  Dit wordt ook wel de meta positie genoemd.
Door vanuit een andere positie te kijken krijg je meer inzicht in de situatie waardoor je er op een beter manier mee om kan gaan.

Vanuit spiritueel oogpunt gezien is er nog een positie namelijk die vanuit God ofwel vanuit liefde. Waarnemen vanuit een eerste, tweede en derde positie impliceert ook dat er een onderscheidt is tussen ik, de ander en de waarnemer. Vanuit God gezien is er geen onderscheidt. Wij dragen allemaal God in ons en ik en jij zijn een. Je kan dan alleen maar vanuit de liefde van God die door je heen stroomt kijken naar jezelf en de ander. Je zou ook kunnen zeggen dat je vanuit een staat van verlichting waarneemt. Hierdoor ontstaat een geheel ander inzicht dat gebaseerd is op liefde. Je kijkt vanuit liefde naar jezelf en naar de ander. De waarnemer neemt dan ook alleen liefde waar.

Spiritueel gezien is er dus eigenlijk maar één positie. Er is geen ik en de ander, geen dualiteit.

 

Waar richt jij je op in je persoonlijke ontwikkeli...
What meditation really is

De praktijk is in Amsterdam, Rijnstraat 197.

Statutair gevestigd te Muurvaren 22, 1441SM Purmerend. KvK: 66359945
To top
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline