6 minutes reading time (1245 words)

Je intuïtie gebruiken op je werk

Om op je werk de juiste beslissingen te nemen of de juiste indrukken te krijgen kan je goed gebruiken maken van je intuïtie. En het leuke is: iedereen beschikt over zijn of haar intuïtie. Sommige zijn er al vertrouwd mee, anderen niet en weer andere gebruiken het zonder te beseffen dat ze hun intuïtie gebruiken.

Wat is dat je intuïtie…. en wat is het niet.

Heb je dat wel eens, dat iets je zegt dat iemand wel of niet de waarheid verteld, dat iets zegt dat je moet oppassen of dat iets je zegt wat anders moet doen dan dat je van plan was. Soms weet je niet eens waarom dat zo is. Kan je het niet verklaren. Maar het klopt wel!

Wat is dat dan dat ‘iets’. Dat is nu je intuïtie. Je intuïtie is een zuiver weten, voelen of zien. De meeste ervaren het als een innerlijke stem. En als je daar goed mee om kan gaan merk je dat je intuïtie altijd klopt. Het is een ander soort weten, voelen of zien dan dat je gewoonlijk gewend bent. Het is dus niet je denken. Als je een plannetje hebt uitgedacht kan het toch zijn dat je intuïtie zegt dat je het beter niet kan doen. Het is ook niet je gevoel. Zo kan je bijvoorbeeld een fijn gevoel krijgen bij het idee dat je morgenavond naar het theater gaat. En je intuïtie zegt je dan dat er wat tussen komt waardoor het niet door kan gaan. En het is dus ook niet wat je ziet. Zo kan het zijn dat iemand zich heel aardig gedraagt en je intuïtie je zegt dat je beter wat afstand kan houden.

Veelal merk later je waarom je intuïtie klopte.

De eerste indruk.

Een intuïtieve waarneming is veelal vluchtig van aard. Het is je eerste indruk, het komt even voorbij en is meteen weer weg. En je eerste indruk is (bijna) altijd de juiste. Ik zet er (bijna) bij omdat je soms jezelf ook voor de gek kan houden. Je waarneming is kan dan een wensgedachte zijn of een of andere vertekende indruk. Als je bijvoorbeeld sterk geëmotioneerd of te doelgericht bent sta je niet meer open staat voor een zuivere waarneming. Hoe meer je in balans bent, je lekker in vel zit hoe groter de kans dat je indruk klopt.

Als je met je intuïtie gaat werken zal je ook merken dat je deze anders ervaart dan je zintuiglijke waarnemingen. Je zal je intuïtie ook op een plek in je lichaam voelen. Misschien een rilling, een warm of koud gevoel, een fijn of vervelend gevoel. Het is voor iedereen weer anders.

Als je aandacht met je intuïtie om gaat kan je deze ontwikkelen en kan je leren om je de juiste van de niet juiste indruk te onderscheiden.

Je intuïtie ontwikkelen.

Door bewust met je intuïtie bezig te zijn kan je deze ontwikkelen. Je leer het door ervaring op te doen. De eerste stap hierin is stil staan bij je eerste indruk. Door de dagelijkse hectiek, stress, overtuigingen, sterke gevoelens en niet te vergeten je ego stap je er makkelijk overheen of merk je het niet eens op. Als zich een situatie voordoet merk dan op wat je eerste indruk is. Als dat niet lukt probeer om dan kort na afloop van de situatie je eerste indruk weer naar voren te halen. Je indrukken kunnen soms snel achter elkaar komen. Vraag je dan af of het wel je eerste indruk was, of was het misschien al je tweede. En zo ja wat was je eerste indruk dan? De indrukken na de eerste zijn veelal gekleurd. Zo kan je eerste indruk worden weggewuifd door je innerlijke stem die op basis van je verstand zegt ‘dat kan toch niet’ en er snel een nieuwe indruk voor in de plaats zet.

De volgende stap is om te leren om het verschil te gaan merken waar je in je lijf je intuïtie voelt, hoort of ziet. (Je zou het ook nog kunnen proeven of ruiken). Als je het hoort waar in je hoofd hoor je het dan. Achter je linker of rechter oor, tussen je oren, boven, onder, voor of achter je oor. Of misschien nog wel ergens anders? Dit is voor iedereen weer anders. Je zal dus zelf moeten ontdekken waar en hoe het zich in jouw lichaam uit.

In je waarneming moet je ook je stemming meenemen en het gebruik van middelen. Ben je sterk geëmotioneerd, gestrest, vredig, moe, uitgerust, nuchter, heb je gedronken, etc. Dit kan je de juistheid van je intuïtie vertroebelen. Zo leer je wat bij jou de invloed van je stemming en alcohol gebruik is.

Door aandacht te geven aan je intuïtie zal je deze steeds vaker opmerken.

En dan: the proof of the pudding. Blijkt je waarneming juist te zijn? De praktijk zal het je leren. Blijkt het niet juist te zijn geweest ga dan na waar het mis is gegaan. Zo ook als je intuïtie blijkt te kloppen. Wordt je in beide gevallen bewust van wat, hoe en waar je waarnam en in wat voor een stemming je was. Schrijf het op en leer zo om je intuïtie steeds verder te ontwikkelen en je zal ervaren dat een zuivere intuïtieve waarneming altijd klopt.

Wat doe ik er nu mee.

Je intuïtie kan je op tal van situaties in je werk gebruiken. Bij de keuze tussen twee functies waarvoor je een aanbod heb gekregen. Of als manager, de keuze om de sollicitant wel of niet aan te nemen. De keuze van projecten waarvoor je wordt gevraagd om aan mee te werken. De inkoop van goederen en diensten en de keuze van de leverancier. Bij het maken van een businessplan. Keuze in de wijze van aanpak van een project en de project samenstelling, etc.

Behalve in je werk kan je het natuurlijk ook in je privé leven gebruiken. Je intuïtie is een waardevolle aanvulling in je leven. Zorg er wel voor dat niet alleen nog maar af gaat op je intuïtie. In je leven komen altijd weer nieuwe situaties voor waardoor je uit balans bent en die van invloed kunnen zijn op je waarnemingen. Daarbij hebben sommige keuzes een grote impact in je leven. Een goede beslissing is dan des te belangrijker. Combineer je intuïtie dan ook altijd met je gezond verstand, gevoel en logica.

Mijn eigen ervaringen.

In mijn leven maak ik dankbaar gebruik van mijn intuïtie en ik leer nog steeds over het waarnemen en het gebruiken ervan. Mijn intuïtie is meestal waarschuwend van aard. Zo heb ik meegemaakt dat iemand mij een voorstel deed tot samenwerking. De persoon die het voorstelde kwam goed over en had bovendien een goed zakelijk voorstel. Tijdens dat gesprek kwam er een vervelend gevoel op in mijn buik en daarbij de gedachte; ‘afstand houden’. Ik heb het gevoel genegeerd, ben afgegaan op mijn verstand en ging in op zijn voorstel. Korte tijd later bleek dat deze persoon zich ten nadele van mij niet aan onze afspraken hield. Had ik maar naar mezelf geluisterd!

Ook heb ik wat ik noem mijn praktische intuïtie. Als ik van huis vertrek en ik vergeet om iets mee te nemen zegt mijn intuïtie mij altijd dat ik iets vergeten ben. Voor mij is dat een weten. Ik weet dan dat ik iets vergeet. En het klopt altijd. Als ik dan even over denk wat het kan zijn schiet het me meestal wel weer te binnen: het boodschappenlijstje, mijn mobiele telefoon, etc.

1
Slachtoffer gevoel
Meditatietip: vandaag geen zin

Related Posts

De praktijk is in Amsterdam, Rijnstraat 197.

Statutair gevestigd te Muurvaren 22, 1441SM Purmerend. KvK: 66359945
To top
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline